فهرست مطالب

دانشکده پزشکی زابل - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1401)

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر کاظم زاده*، شیوا پاکزاد، فواد عزیزی صفحات 48-53
    مقدمه

    با وجود پیشرفت در تکنیک‌های جراحی، مراقبت از زخم و درمان‌های جدیدتر، هنوز آمار مرگ و میر در بیماران با سوختگی بالا است. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین فراوانی مرگ و میر و عوامل موثر بر آن در بیماران دچار سوختگی در بیمارستان آموزشی ریفرال ارومیه در بین سال‌های 1397-1395 انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه‌ی مقطعی، کلیه‌ی بیماران دچار سوختگی در بین سال‌های 97-1395 به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک و زخم از پرونده‌های بیماران استخراج شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های Chi-square و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    در این مطالعه، 2719 بیمار وارد مطالعه شدند. میران مرگ و میر کلی، 9/3 درصد به دست آمد. 57 درصد از بیماران فوت شده، زن بودند. همچنین شانس مرگ در زنان، 96/1 برابر بیشتر از مردان است و این اختلاف از نظر آماری معنی‌دار بود (0/001= p value). سطح تحصیلات بالا با خطر مرگ ارتباط معکوسی داشت (3/0 = OR و 0/46-0/21 :95 %CI ، 001/0 > p value). با افزایش سن، خطر فوت در بیماران دچار سوختگی افزایش یافت به طوری‌ که شانس مرگ در بیماران با سن بیشتر و مساوی 27 سال، 18/2 برابر بیشتر از بیماران با سن کمتر از 27 سال بود (0/0010 > p value).

    بحث و نتیجه‌گیری

    در مطالعه‌ی حاضر، میزان مرگ و میر 3/9 درصد بود. سوختگی، بیشتر در افراد جوان اتفاق افتاده بود. جنس زن، افزایش سن و سطح تحصیلات پایین از عوامل خطر مرتبط با میزان مرگ و میر بالا در بیماران دچار سوختگی بودند.

    کلیدواژگان: سوختگی، مرگ و میر، عوامل خطر، پیش آگهی
  • صادق دهقان مهر، ناهید میر *، نجمه قیامی کشتگر، فاطمه کرد سالارزهی صفحات 54-59
    مقدمه

    اضطراب در مورد کووید-19 بسیار شایع است و به نظر می‌رسد به دلیل شیوع زیاد و مرگ و میر ناشی از آن است. دانشجویان علوم پزشکی نیز در مورد ابتلا به این بیماری ممکن است اضطراب داشته باشند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اضطراب ناشی از بیماری کووید-19 در دانشجویان کارورزی در عرصه قبل از ورود به بخش انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه توصیفی بر روی 90 دانشجوی پرستاری، اتاق عمل و مامایی کارورز در عرصه در بهمن 1400 قبل از ورود به بخش در دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شد. نمونه‌گیری به صورت تصادفی انجام شد. اضطراب ناشی از کرونا با پرسش‌نامه (Corona Disease Anxiety Scale) CDAS بررسی شد.

    یافته‌ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کل اضطراب کرونا 16/10 ± 22/29 بود که نشان‌دهنده‌ی اضطراب خفیف می‌باشد. میانگین و انحراف معیار علایم روانی و جسمی اضطراب ناشی از بیماری در واحدهای پژوهش به ترتیب برابر با 20/48 ± 32/82 و 14/73 ± 11/76 بود که نشان‌دهنده شدت بیشتر علایم روانی می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه و اضطراب خفیف ناشی از ابتلا و مرگ و میر بیماری کووید-19 در دانشجویان و اثرات منفی اضطراب ناشی از این بیماری از جمله تاثیرات منفی بر یادگیری آنان، لازم است راهکار مناسب برای پیشگیری و کنترل آن اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب ناشی از کووید-19، دانشجو، کارورزی در عرصه
  • سید محمود حسینی المدواری*، زهرا نوریزاده، لیلا عسکری صفحات 60-70
    مقدمه

    ایست قلبی- ریوی، یکی از مهم‌ترین موارد فوریت‌های پزشکی بوده و احیای قلبی- ریوی پایه، جزء حیاتی و اولین گام در پاسخ به ایست قلبی- ریوی است. مطالعه‌ی حاضر با هدف تاثیر آموزش اصول احیای قلبی- ریوی پایه، بر دانش، نگرش و عملکرد دندان‌پزشکان عمومی در سال 1399 انجام گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر از نوع مداخله‌ای می‌باشد. جامعه‌ی پژوهش شامل 48 نفر از دندان‌پزشکان عمومی شاغل در شهر یزد می‌باشند که از طریق سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی پژوهشگرساخته با 32 عبارت در 4 قسمت جمعیت‌شناختی و سه حیطه‌ی آگاهی، نگرش و عملکرد درباره‌ی احیای قلبی- ریوی بود.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد 64/6 درصد از دندان‌پزشکان، مرد و 35/4 درصد، زن بودند. میانگین سنی آن‌ها 7/5 ± 36/06 سال بود. میزان دانش (60/4 درصد)، نگرش (22/9 درصد) و عملکرد (50 درصد) آنان از اصول احیای قلبی- ریوی پایه‌ی قبل از آموزش بسیار ضعیف بود اما بعد از آموزش، اکثر واحدهای مورد پژوهش دارای آگاهی (68/8 درصد) و عملکردی (62/5 درصد) در سطح متوسط و خوب بودند. همچنین هیچ یک از نمونه‌ها سابقه‌ی مشاهده از نزدیک و مشارکت در امر احیای قلبی- ریوی را نداشتند.

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد، سطح دانش و عملکرد دندان‌پزشکان عمومی در مورد اصول احیاء قلبی- ریوی پایه، قابل قبول نبوده و لازم است دوره‌های مناسب آموزشی برای بهبود دانش و مهارت با فواصل زمانی مناسب برگزار شود.

    کلیدواژگان: احیای قلبی- ریوی، دندان پزشکان عمومی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • عاطفه ریگی صفحات 70-81
    مقدمه

     حضور زنان در محیط دانشگاه در دو دهه اخیر افزایش چشمگیری داشته است. یکی از دلایل مهم این امر این است که حضور زنان به عنوان نیمی از جامعه می تواند در ارتقای کیفیت و توسعه همه جانبه موثر باشد. بنابراین شناسایی چالش های زنان در نظام آموزش عالی بسیار حایز اهمیت است.

    شیوه‌ی مطالعه

    در پژوهش حاضر از روش تحقیق کیفی از نوع پدیدارشناختی و پارادایم فمینیستی استفاده شد. روش نمونه گیری در دسترس بوده و 12 نفر از دانشجویان دختر و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، زاهدان و تهران که در مصاحبه مشارکت داشتند، در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده می شود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کولایزری برای دستیابی به مضامین اصلی استفاده شد.

    یافته ها

     موضوع اصلی در این پژوهش شناسایی مشکلاتی است که زنان به عنوان جنسیت حداقل در زمینه های مختلف در محیط های دانشگاهی با آن مواجه هستند. با توجه به نتایج تحقیق، مشکلات زنان در محیط دانشگاه: چالش‌های امور فرهنگی، چالش‌های پژوهش، چالش‌های نابرابری در قوانین و مقررات، چالش‌های ساختاری و مدیریتی بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج تحقیق زنان در نظام آموزش عالی کشور محدودیت ها و نابرابری های بسیاری را متحمل می شوند و باید تغییراتی در سیاستگذاری های نظام آموزش عالی کشور در جهت بهبود شرایط زنان ایجاد شود.

    کلیدواژگان: زنان، آموزش عالی، دانشگاه
  • سمیه باقری، فهیمه مقدم*، مرضیه عارفی، لیلی رضایی کیخا صفحات 82-90
    مقدمه

    پوکی استخوان به علت شیوع بالای آن، موضوع بهداشتی مهمی به شمار می‌رود. این بیماری در زنان سه برابر شایع‌تر از مردان است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان آگاهی، باور و عملکرد پیشگیری از پوکی استخوان در دختران نوجوان بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی‌ توصیفی- مقطعی در سال 1399 در شهرستان زابل و به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای انجام شد. تعداد 370 دختر نوجوان از دبیرستان‌های دخترانه وارد مطالعه شدند. پرسش‌نامه‌ی پژوهشگر ساخته، دارای 36 سوال و چهار بخش حاوی مشخصات جمعیت‌شناختی، آگاهی، باور و عملکرد نوجوانان در زمینه‌ی پیشگیری از پوکی استخوان بود که پس از انجام روایی و پایایی و کسب رضایت آگاهانه، توسط شرکت‌کنندگان به صورت خودگزارش‌دهی تکمیل شد.

    یافته‌ها

    اکثر دانش‌آموزان دختر از نظر آگاهی (67/6 درصد)، باور (68/1 درصد) و عملکرد (57/1 درصد) در پیشگیری از پوکی استخوان در سطح خوب بودند. بیشترین منبع کسب اطلاعات، رسانه‌ها مانند رادیو و تلویزیون گزارش شد.‌

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج مطالعه‌ی انجام شده بر روی دختران نوجوان با وجود داشتن آگاهی، باور و عملکرد در سطح خوب، لزوم برنامه‌های آموزشی از طریق رسانه‌های جمعی و برگزاری کلاس‌های آموزشی ضروری به نظر می‌رسد و همچنین فراهم‌آوری تسهیلات رایگان ورزشی و نظارت دقیق بر تغذیه‌ی دختران در مدارس از اقدامات مناسب دیگر به شمار می‌روند.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، آگاهی، باور، عملکرد
  • معصومه مبارکی *، مهناز تاج پور صفحات 91-94
    مقدمه

    دوقلویی بهم چسبیده، نادرترین ناهنجاری‌های دوقلویی بوده و گزارش آن، یک واقعه مهم می‌باشد، به علت گزارشات انگشت‌شماری از تولد آن‌ها در دنیا، همچنین مرگ و میر بالای این دوقلوها، در این مقاله به معرفی یک مورد دوقلوی به هم چسبیده‌ای که در خرداد ماه 1400 در بیمارستان ولایت شهرستان سرباز متولد شد، اقدام گردید.

    معرفی مورد

    خانم 34 ساله در حاملگی پنجم با سن حاملگی 32 هفته و 2 روز به طریق سزارین دوقلو‌های به‌هم چسبیده‌ای را به دنیا آورد. این دوقلوها دارای دو سر، دو گردن، که در ناحیه‌ی قفسه‌ی سینه و شکم به یکدیگر چسبندگی داشته و یک بند ناف مشترک داشتند، هر دو پسر و اندکی پس از تولد فوت شدند.

    نتیجه‌گیری

    حدود 1 درصد دوقلوهای مونوزیگوت به صورت دوقلویی به‌هم چسبیده تظاهر می‌کنند. اکثر این دوقلوها مونث می‌باشند و اغلب آن‌ها در معرض تولد زودرس و مرگ و میر بالا قرار دارند. با توجه به آن، تشخیص به موقع ناهنجاری و چسبندگی با استفاده از معاینات سونوگرافی زودهنگام و جلوگیری از ادامه‌ی حاملگی می‌تواند در چنین مواردی راهکار مناسبی باشد.

    کلیدواژگان: دوقلو، بهم چسبیده، تشخیص پره ناتال
|
  • Jafar Kazemzadeh*, Shiva Pakzad, Foad Azizi Pages 48-53
    Background

    Despite advances in surgical techniques, wound care, and new treatments, mortality in burn patients is still high. This study aimed to evaluate the frequency of mortality and its related factors in burnt patients in a Referral Teaching Hospital of Urmia between 2016-2018.

    Methods

    In this cross-sectional study, all burnt patients between 2016-2017 were included. Demographic and wound information were extracted from patients' records. Data were analyzed using Chi-square and Logistic regression tests.

    Results

    In this study, 2719 patients were included. The overall mortality rate was 3.9%. 57% of the deceased patients were women and the OR of mortality was 1.96 in females compared to men and this difference was statistically significant (p value = 0.001). The high education level was inversely associated to the risk of mortality (OR = 0.3 and 95% CI: 0.21-2.46, p value < 0.001). age was directly associated to the risk of death so that the OR of death in patients older than 27 years was 2.18 times higher than patients younger than 27 years (p value < 0.001).

    Conclusion

    The mortality rate was 3.9%. Burn was more common in young people. Female gender, older age and low level of education were the associated risk factors with high mortality in burnt patients.

    Keywords: Burn, Mortality, Risk factor, Prognosis
  • Sadegh Dehghanmehr, Nahid Mir*, Najmeh Ghayami-Keshtgar, Fatemeh Kord-Salarzehi Pages 54-59
    Background

    Anxiety about COVID-19is very common and seems to be due to its high prevalence and mortality. Medical students may also be anxious about the disease. Therefore, the aim of this study was to evaluate the anxiety caused by COVID-19disease in internship students in the field before entering the ward.

    Methods

    This descriptive study was performed on 90nursing students, operating room and midwifery intern in the field in February 1400before entering the department at Zabol University of Medical Sciences. Sampling was done randomly. Coronary anxiety was assessedusing the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS).

    Results

    The mean and standard deviation of the total score of coronary anxiety was 22.29±16.10, which indicates mild anxiety. The mean and standard deviation of psychological and physical symptoms of anxiety caused by the disease in the research units were 32.82±20.48and 11.76±14.73, respectively, which indicates the greater severity of psychological symptoms.

    Conclusion

    According to the results of this study and mild anxiety due to the incidence and mortality of Covid-19disease in students and the negative effects of anxiety due to this disease, including negative effects on their learning, it is necessary to take appropriate measures to prevent and control it Be.

    Keywords: Anxiety, Anxiety caused byCOVID-19, Student, Internship in the field
  • Seyed Mahmood Hosseini-Almadvari*, Zahra Nooreizadeh, Leila Askari Pages 60-70
    Background

    Cardiopulmonary arrest is one of the most important medical emergencies and cardiopulmonary resuscitation is a vital component and the first step in responding to it, this study aimed to The effect of principles of basic cardiopulmonary resuscitation (CPR) training on knowledge, attitude and performance of General Dentists,2020.

    Methods

    The present study is an interventional study. The study population includes 48 general dentists working in Yazd. Data collection tool was a researcher-made questionnaire with 32 items in 4 parts: demographic and three areas of knowledge, attitude and practice about CPR.

    Results

    The result Results showed 64.6 % of the study group were men and 35.4% were women and the mean age of the study group were 36.06 ± 7.5 Level of knowledge (60.4%), attitude (22.9%) and practice (50%), about principles of basic CPR Before training were very poor but after training, the majority of the units surveyed had knowledge (68.8%) and performance (62.5%) at a moderate and good level. Also, none of the samples had the background of observation or participation of CPR.

    Conclusion

    This study showed that the level of knowledge of general dentists about prniciples of basic cardiopulmonary resuscitation was not acceptable, and needed appropriate training courses with appropriate intervals to improve their knowledge and skills

    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, Dentists, Knowledge, Attitude, Practice
  • Atefeh Rigi * Pages 70-81
    Background

    The presence of women in the university environment has increased significantly in the last two decades. One of the important reasons for this is that the presence of women as half of the society can be effective in improving the quality and comprehensive development. Therefore, identifying the challenges of women in the higher education system is very important.

    Methods

    In the present study, a qualitative research method of phenomenological type and feminist paradigm used. The sampling method was available, 12 female students and faculty members from Kurdistan University of Medical Sciences, Zahedan, and Tehran who attended the interview participated in the study. Semi-structured interviews used to collazeri information. In order to analyze, the collage method used to achieve the main themes.

    Results

    The main issue in this research is to identify the problems that women face as a minimum gender in various fields in academic settings. According to the research results, the problems of women in the university environment: Challenges of cultural affairs, challenges of research, challenges of inequality in laws and regulations, challenges of structural affairs and management.

    Conclusion

    According to the results of research on women in the higher education system, there are many restrictions and inequalities and changes should be made in the policies of the higher education system to improve the situation of women.

    Keywords: Women, Higher education, University
  • Somayeh Bagheri, Fahimeh Moghadam*, Marzieh Arefi, Leili Rezaie Kahkha Pages 82-90
    Background

    Osteoporosis is an important health issue due to its high prevalence. This disease is three times more common in women than in men. This study aimed at determining the level of knowledge, belief, and practice of osteoporosis prevention in adolescent girls.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in Zabol in 2020, and 370 adolescent girls from girls' high schools participated in the study through multi-stage sampling method. The researcher-made questionnaire had 36 items in four sections containing demographic characteristics, knowledge, belief, and practice of adolescents regarding osteoporosis prevention, which was completed by the participants in the form of self-reporting after determining its validity and reliability and obtaining informed consent.

    Results

    Most female students were at a good level in terms of knowledge (67.6%), belief (68.1%), and practice (57.1%) of osteoporosis prevention. The most sources used to obtain information were the media such as radio and television.

    Conclusion

    According to the results of the study conducted on adolescent girls, despite the acceptable levelof knowledge, belief, and practice, educational programs through mass media and educational classes seems to be necessary. In addition, provision of free sports facilities and strict monitoring of girls' nutrition in schools are other appropriate measures

    Keywords: Osteoporosis, Awareness, Belief, Practice
  • Masoumeh Mobaraki*, Mahnaz Tajpour Pages 91-94
    Background

    Conjoined twins are the rarest anomalies of twins and its reporting is an important event, due to the handful of reports of their birth in the world, as well as the high mortality of these twins, in this article Cohesive, who was born in June 2021in the hospital of Sarbaz province.

    Case Report

    A 34-year-old woman in her fifth pregnancy with a gestational age of 32 weeks and 2 days gave birth to conjoined twins by cesarean section. The twins had two heads, two necks, which were attached to each other in the chest and abdomen area and had a common umbilical cord, both males died shortly after birth.

    Conclusion

    About 1% of monozygotic twins present as conjoined twins, most of these twins are female and most of them are prone to premature birth and high mortality, due to which early diagnosis of abnormalities and adhesions using Early ultrasound examinations and prevention of continued pregnancy can be a good solution in such cases.

    Keywords: Twins, Cohesive, Prenatal Diagnosis